Cabochonslipning – lektion 2, såga sten

För att såga sten behöver man minst en stensåg. Man kan också köpa färdigsågade skivor, det är bekvämt, men blir dyrare.

Det finns lite olika märken att välja mellan, själv så kör jag med Raytech.
En bra stensåg är relativt dyr ininköp, ca 15 000 kronor får man räkna med för en bra såg.
Tyvärr så går de flesta stensågar sönder till slut. Stensågar slits rätt mycket, det bör man vara medveten om. Sten är hårt och sågarna får jobba lika hårt.

Så spänner man fast stenen i stenhållaren och sågar.

Dolomitskiva.
Dolomitskiva.

Då får man en större skiva sten, storlek beroende på hur stor stenen är och också hur stor sågen är, för ju större såg, desto större råstenar kan man såga.

Då har man ett antal val att göra. Har man en mindre trimsåg så sågar man ut lämpliga bitar till cabochonslipning ur stenskivan. Har man bara en såg så kan man använda den större sågen till att såga ut bitarna också. Eller så tar man helt enkelt en hammare, helst en mosaikhammare för precisionens skull, eller en geologhammare med platt blad, och slår bitar av skivan. En brutalare version, men fungerar faktiskt riktigt bra med en mosaikhammare och städ till denna.

Mosaikhammare med städ.
Mosaikhammare med städ.

Är det ett dyrbart material så skulle jag definitivt använda en såg för att såga ut fina bitar som sedan kan slipas till cabochoner. Är det däremot ett homogent material där utformingen spelar mindre roll, så skulle jag med väl valda hack hugga upp den med hammaren här ovan. Den ger förvånadsvärt precisa snitt.

Olja eller vatten

Jag använder olja till större sågar och vatten till mindre. Men det händer att jag tar olja även till de mindre sågarna.
Oljan behöver ha hög flampunkt och inte vara för hälsofarlig, gärna vegetabilisk.

Ska du stå vid sågen och den drar olja, så skulle jag använda gasmask som skydd så att man inte andas in oljeångorna. Våra katter brukade hoppa högt när de såg mig efter att jag stått och sågat några timmar vid en oljesåg, med gasmask på och med håret inoljat. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *